Omuz hareketleri omuz kemiklerinin belirgin bir şekle gelmesi, omuzların yan profilden durunca ince görünmesi ve çengel gibi durması gibi durumlarla karşılaşmamak adına yapılan hareketlerdir. Bu hareketler düzenli olarak yapıldığı takdirde istenilen omuz hatlarına sahip olunabilir.
Ön Dambıl Kaldırma
Bu hareketin uygulanabilmesi için omuz genişliğini geçmeyecek biçimde ayaklarınızı açınız. Daha sonra dambılları yan bölgelerinizde veya baldırlarınızın üzerinde tutabilirsiniz. Bu harekete başlarken derin bir nefes aldıktan sonra da dambılları kaldırmaya başlayın. Bu hareketi uygularken dikkat etmeniz gereken nokta ise dambılları omuzlarınıza kadar kaldırmanızdır.
Ön Halter Kaldırma
Bu harekette kullanılan aletin halter veya bar olması oldukça önemlidir. Ayrıca bu hareket dambılla uygulandığında ön ve orta bölgedeki deltoitleri çalıştırırken halterle uygulandığında ise orta ön ve omuz kasları geliştirilmiş olur.
Hareketin uygulanma aşamalarından ise şu şekilde söz edebiliriz:
Tüm bunları uyguladıktan sonra da hareketi, performansınıza uygun bir şekilde de tekrar edin.
Front Press Hareketi
Front press hareketi için öncelikle sırtınız dik tutarak oturun ve ellerinizi de omuz genişliğini geçecek bir şekilde açarak halteri tamamıyla içten kavrayın. Daha sonra da nefes alarak barı veya halteri göğsünüze doğru indirin. Ardından nefes alarak, barı veya halteri de göğüs hizanızda tutarak belinizi bükmeden başınızı geçecek bir şekilde yukarı kaldırın.
Back Press Hareketi
Bu hareket ense bölgesinden başlanarak yapılır. Back press hareketini uygularken sırtınızın dik durmasında büyük fayda vardır. Bu şekilde oturduktan sonra ise, ellerinizi omuz genişliğinizi geçecek bir şekilde açın ve hareket sırasında kullanacağınız halteri de içten kavrayın.
Ayrıca nefes kontrollerinizi yaparak da halteri veya barı ense hizanıza kadar indirip belli bir süre boyunca orada tutun. Daha sonra belinizi bükmeden, son derece dik bir pozisyonda tutmuş olduğunuz halteri de başınızın hizasını geçecek bir şekilde yukarı kaldırın. Bu hareketi uygularken nefes vermeyi asla unutmamalısınız.