Ana Sayfa » Genel » Dünya'ya 500 KM Çapında Bir Göktaşı Çarparsa?

Dünya'ya 500 KM Çapında Bir Göktaşı Çarparsa?

Discovery Channel 2008 yılında hazırladığı simülasyon ile Dünya'ya 500 km çapında bir göktaşı çarparsa ne olacağını gözler önüne serdi.


Dünya'nın yok oluş simülasyonu görüntülerinde göktaşı Dünya'ya yakınlaştıkça yeryüzünü ilk etapta bir karanlık sarıyor. Göktaşı yeryüzüne değdiği anda feci bir patlama gerçekleşiyor. Okyanuslar magma tabakası ve göktaşı parçalanmasının etkisi ile lav okyanusuna dönüşüyor. Magma okyanusları yer küreyi kaplıyor. Çok yüksek sıcaklık ve patlamadan sıçrayan alevler ile yerküre yangın yerine dönüşüyor. Taş, kaya, metal, tahta yer yüzünde ne varsa kor haline geliyor. Canlı kalmanın mümkünatı olmadığı gibi tüm maddeler kimyasal reaksiyona girerek bambaşka bir hal alıyor.



DÜNYA'YA DÜŞEN GÖKTAŞLARI

Dünya'ya düşen en büyük göktaşına Huba adı konmuştur. 10 km çaplı bir meteordan kopan bu parça 1920 yılında Nambiya'da bulunmuştur ve ağırlığı yaklaşık 70 tondur.

Yaklaşık 5 bin yıl önce Dünya'ya çarpan göktaşının parçaları Arjantin'in Campo Del Cielo'da bulunmuştur. Parçaların etkisi ile 20'den fazla krater oluşmuştur. El Chaco adı verilen ve parçalardan en büyüğü olan göktaşı parçasının ağırlığı yaklaşık 37 tondur. 1969 yılında keşfedilmiştir.





Cape York'ta parçalanan bir başka meteorun en büyük parçasına Ahnighito adı verilmiştir ve 30 ton ağırlığındadır. Parçaların tamamı yaklaşık 60 ton olmakla birlikte tahminlere göre Dünya'ya yaklaşık 10 bin yıl önce çarptığı düşünülmektedir.

Çin'de keşfedilen ve ağırlığı yaklaşık 28 ton olan göktaşı parçasına Armanty adı verilmiştir.

Yucatan yarımadasındaki Chicxulub kraterinin dinozor neslini tüketen çarpmanın ipucu olduğu düşünülüyor. Krater çapı 200-300 km civarındadır. 65 milyon yıl önce 10 km çaptaki bir meteordan kopan parçanın yeryüzüne ulaşması ile açıldığı düşünülüyor. Bu çarpmanın etkisi ile dinozor nesli dahil yaşayan canlılardan yaklaşık %75'inin neslinin tükendiği tahmin ediliyor.



2018 YILINDA 1 KM ÇAPLI TEĞET GEÇTİ OLAY OLDU

2018 yılı Nisan ayında çapı 640 metre ile 1.4 kilometre arasında olduğu tahmin edilen ve NASA'nın 2014 JO25 adını verdiği göktaşı Dünya'nın yaklaşık 2 milyon km uzağından geçti.



chicxulub, dünyaya göktaşı çarparsa, 500km çapta göktaşı, NASA, krater, meteor, dünyanın sonu, dinozor, 2014 JO25,
23.05.2019 Genel

Yorum Yaz

İsminiz:


Yorumunuz:
(Küfür ve Tehdit içeren yorum sahipleri hakkında suç duyurusunda bulunulacaktır. IP Adresleri anlık olarak kaydedilmektedir.)
Yorumlar Yükleniyor
 

Burada bulunan tüm bilgiler, internetten toplama bilgilerdir. Doğruluğunun garantisi yoktur. Detaylı bir araştırma yapmadan, bir tek buradan okuyarak doğruluğuna inanmayınız.

 
 Kişi yaptığı yorumdan kendisi sorumludur.
İstek ve Şikayetleriniz için E-mail:admin{et}sensiz.com