Herkesin hayatında en az bir kere kutlamış olduğu 1 Nisan şakaları genellikle şaka yapılan kişileri olmayan bir şeye inandırmak amacıyla kullanılmaktadır. 1 Nisanın şaka günü olması ile ilgili birçok rivayet bulunmaktadır. Her ülke için 1 Nisan şaka günü farklı anlamlara gelmekte ve insanlar birbirlerine inandırıcı şakalar yapmaya devam etmektedir.
1 Nisan Nedir?
1 Nisan şakası için bilinen en eski hikaye 15. yüzyılın sonlarında haçlı ordusu ile İspanya'daki Endülüs Müslümanları arasında geçmektedir. Bu hikayeye göre Haçlı ordusunun İspanya'daki Endülüs Müslümanlarının son kalesini kuşatmaya gelmesi üzerine uzun süre beklemesi sonrasında meydana gelmiştir. 1 Nisan Dünya aptallar günü olarak tanımlanmaktadır.
1 Nisan Şaka Günü İçin En Eski Rivayet
Haçlılar kaleyi kuşatmalarına rağmen uzun bir süre beklemeleri ve kış aylarının da gelmesi üzerine bir sonuca varamamışlardır. Bu nedenle haçlı ordusunun komutanı kaleyi alabilmek için çeşitli taktikler denemektedir.
En sonunda ise 31 Mart gecesi aklına bir fikir gelmiştir. Böylelikle Haçlı ordusunun komutanı bir eline İncil bir elinde de Kur'an'ı alarak kaledekilere 2 kitap üzerine yemin ederek teslim olmaları durumunda onlara bir şey yapmayacağını söylemiştir.
Bu yemin üzerine Müslümanların inanması ve kaleyi teslim etmesi üzerine yemin etmesine rağmen Müslümanları şehit eder ve bu hikaye sonrasında 1 Nisan Hristiyanlar için hile günü olarak her sene kutlanılmaktadır.
1 Nisan Neden Şaka Günü Olarak Kutlanır?
Nisan bir şakalarının ortaya çıkması ile ilgili çeşitli rivayetler bulunmaktadır. Bu rivayetlerden birisi de Fransızlara dayanmaktadır. Fransızların rivayetine göre Roma İmparatoru Sezer'in milattan önce 46 yılında takvimin başlangıcı olarak Ocak ayının seçmesi ve böyle ilan etmesidir.
Bu ilana rağmen 16. Yüzyıl ortalarına kadar Avrupa’dakiler takvim başını Mart ayının 25'i olarak kullanmaya devam etmiştir. Bunun üzerine yerine Roma imparatoru ise 1 Nisan tarihini bütün aptalların günü olarak kabul etmiştir.
Fransızları Nisan Balığı Kavramı
1 Nisan tarihini Nisan balığı kavramı olarak da tabir eden Fransızlar yılın bu döneminde balık avının yasak olmasına rağmen bazı insanları kandırması sebebiyle ortaya çıkmıştır. Balık avcılarını kandırmak isteyen Fransızların Nisan balığı diye bağırarak Çiroz ringa balıklarını atmaları sonucu bu şaka ortaya çıkmıştır.
1 Nisan şaka günü her millete göre farklı anlamlar ifade etmektedir. Tüm rivayetler kapsamında insanlar bugün de doğru olmayan bir şeye karşısındaki inandırmak istediği için şaka günü olarak tabir edilmektedir. Bu nedenle yılın her Nisan ayının ilk gününde tüm dünyada nisan bir şakaları yapılmaktadır.