İnsanların beslenme kaynakları arasında buğday önemli bir rol almaktadır. Buğdaydan elde edilen un özellikle ekmek yapımında kullanılmaktadır. Buğday yetiştiriciliğinin iklim ve toprak özelliklerinin farklı olan bölgeler de yapılması ve çeşitli olması buğdayın fiziksel ve kimyasal özelliklerin de farklılıklar olmasına neden olmaktadır.
Bu nedenle ülkemizde de yetiştirilen buğdaylar birbirinden farklı özelliklere sahip olmaktadır. Bunlar arasında bulunan siyez buğdayı sert kabuklu, oldukça dayanıklı olması özelliği ile bilinir. Kurak iklimde ve elverişli olmayan topraklarda yetişmesi ile rekabet gücü oldukça yüksektir. Merak edilen ise siyez buğdayı besin değerleri nasıldır olmaktadır.
Yapılan araştırmalar sonucun da normal buğdaya göre daha zengin bir besin içeriğine sahiptir. En önemli özelliklerinden birisi ise gluten miktarının diğer buğdaylara oranla daha az olmasıdır. Son zamanlar da bu özelliği ile popüler olan siyez buğdayı maalesef kısıtlı alanlar da ekilmektedir.
Siyez Buğdayı Besin Değerleri Şu Şekildedir:
100 gr. Siyez Buğdayı için;
Siyez Buğdayı Faydaları Nelerdir?
Siyez buğdayı doyurucu ve bir o kadar faydalı bir besin kaynağıdır. İçerdiği yüksek lif sayesinden bağırsakları rahatlatarak sindirimi kolaylaştırır. Folik asit içeriğinden dolayı anne sütünde artış sağlamaktadır. Yüksek mineralli yapısı sayesinde mide sorunu olanları rahatlatmaktadır. Yağ oranı oldukça düşük olduğundan kolesterol sorunu olanlar rahatlıkla tüketebilmektedir. Aynı zamanda kalp ve damar sağlığını da korumaktadır.
Türkiye’de Siyez Buğdayı Nerede Yetiştirilir?
Siyez buğdayı yetiştirilmesi bakımından oldukça kolaydır. Fakat buna rağmen yetiştirilmesi kısıtlı bölgelerde olmaktadır. Türkiye de özellikle Kastamonu yöresinde yetiştirilmektedir. Özellikle Taşköprü, İhsangazi, Seydiler ve Devrekani ilçelerinde yetiştirilmektedir.